Jos ihminen ei ole itse kokenut masennusta tai ahdistuneisuutta, saattaa hän ajatella, että nämä ovat ensimmäisen maailman ongelmia; ei ennen ollut masennuksia, kun piti kaataa metsää ja lypsää lehmiä. Hullunkurista kyllä, tavallaan tämänkaltaiset kommentit ovatkin joskus oikeassa.

Mielenterveyden ongelmat ovat nykyajan ongelmia. Mutta syynä niihin ei ole useinkaan elämässä valintojen runsaus, median luomat menestys- tai ulkonäköpaineet, informaatioähky tai muut ihmisen ulkopuoliset asiat. Hyvin usein ja yleistyvissä määrin kyse onkin ihmisen sisäisestä asiasta – tarkemmin suoliston sisäisestä. Se mitä meillä on suolistossamme, vaikuttaa siihen olemmeko iloisia vai surullisia, tyytyväisiä vai ahdistuneita.

Iloinen vai surullinen?
Iloinen vai surullinen?

Suolisto – ne toiset ”aivomme”

Suolistomme terveys, suoliston bakteerikannat ja niiden hyvinvointi vaikuttavat aivan oleellisesti aivojen ja hermoston toimintaan. Noin 90% tyytyväisyyshormoni serotoniinista syntyy suolistossamme, mikäli suolisto bakteereineen toimii normaalisti. Suolisto onkin aivojen ohella toinen kehomme suurista hermokeskuksista, ja linkittyy aivoihin vagus- eli kiertäjähermon välityksellä. Jos suolistossa on esimerkiksi tulehdustila, aivot saavat tästä kiertäjähermon sekä suoliston erittämien neuropeptidien ja välittäjäaineiden kautta viestin, ja reagoivat vapauttamalla kehoon lisää tulehdus- ja stressihormoneita sekä negatiivista kierrettä pahentavia välittäjäaineita. Tämä reaktio vetää mielialan maihin ja saattaa kroonistuessaan johtaa pitkäaikaiseenkin masennukseen.

Miten suoliston ja mielen yhteistä hyvinvointia voi parantaa?

Suolistobakteerit ovat avainasemassa suoliston ja mielemme hyvinvoinnissa. Usein tämän luullaan tarkoittavan sitä, että sinne täytyisi kaataa suuret määrät maitohappobekteereita eli PRObiootteja hapatettujen tuotteiden ja bakteerilisien muodossa. Jos suolistossa on kuitenkin suurempi ongelma esimerkiksi tulehduksen, vuotavan suolen oireyhtymän, Crohnin taudin tai keliakian johdosta, ei ole mikään ratkaisu työntää sinne maitohappobakteereita. Itseasiassa se on usein haitallistakin edellämainituissa tapauksissa, koska jos ohutsuolen limakalvo on ohentunut tai vaurioitunut, pääsee maitohappobakteereita verenkiertoon arvaamattomin seurauksin. Sen sijaan ongelman alkusyyhyn tulisi tarttua, eli poistaa ruokavaliosta aineet, jotka ongelmia aiheuttavat, kuten gluteeni ensimmäisenä, seuraavaksi keinomakeutusaineet, homogenisoitu kaupan perusmaito sekä elintarviketeollisuuden omituiset kemikaalit, kuten sakeuttamis-/emulgointiaineet.

Paha pois ja tilalle hyvää

Einesten ja pikaruoan sijasta tulisi syödä runsaasti monipuolisia kasviksia ja mahdollisimman käsittelemätöntä rasvaa ja proteiinia sisältävää ravintoa. Mieluummin aina voita ja kermaa, kuin keinomakeutettuja light-tuotteita tai kevytmargariineja, ja kasviksia, juureksia ja marjoja, kuin vehnää ja muuta ”höttöhiilaria”, sekä kalaa ja lihaa maun mukaan tuoreista raaka-aineista, eikä jalosteista.

Lisäksi tulisi lisätä suolikanavaan sen terveyttä sekä oman bakteerikannan hyvinvointia tukevia aineita. Näitä aineita kutsutaan PREbiooteiksi, ja näihin lukeutuvat monet kuitupitoiset ravintoaineet ja ravintolisät, sekä ”puuttuvana lenkkinä” humusaineet, kuten Black Stuff. Teoriassa samat aineet voisi saada juomalla soiden ja metsälampien humuspitoista vettä, mutta saadakseen samat määrät vaikuttavia aineita ja ilman riskiä bakteeri- ja loiskontaminaatioista, sitä pitäisi juoda päivittäin litratolkulla. Ehkä ei kovin käytännöllinen ajatus.

Kun suolisto on saatu rauhoitettua poistamalla ruokavaliosta sitä ärsyttävät aineet ja lisätty suolistoa helliviä humusaineita, kannattaa vasta siinä vaiheessa ottaa käyttöön maitohappobekteerituotteet, jos niitä enää siinä vaiheessa kokee tarvitsevansa. Jos edellämainittuja muutoksia ei tee, bakteerilisien nauttiminen on vain oireen epämääräistä laastarihoitoa, mutta ei ongelman alkusyyn korjaamista.

Jos olet kärsinyt masennuksesta, ahdistuksesta tai vastaavista ongelmista ja sinulla on ollut samaan aikaan suoliston kanssa ongelmia, tarkkaile oloasi sitä mukaa kun suolistosi tila kohenee. Tuntuuko elämä mielekkäämmältä? Tai mahtaako sinusta tuntua ”normaalilta”?

Ole hyvä ja kommentoi alle, mitä mieltä olet näistä asioista, tai jos olet jo kokeillut Black Stuffia osana terveempää elämää, kerro vaikuttiko se mielialaasi kohentavasti.

5 thoughts on “Oletko iloinen vai surullinen? Suoliston terveys vaikuttaa mielialaamme enemmän kuin voisi luulla.

  1. Jenni says:

    Kiitos hyvästä blogi kirjoituksesta. Täyttä asiaa 👍 Tuote kiinnostaa ja alan kyllä käyttämään tätä ❤ Voiko Black stuffia antaa myös lapsille?

  2. Juhana says:

    Kyllä voi, heti kun suolisto on lapsella täysin kehittynyt, eli noin puolen vuoden ikäiselle voi jo antaa pienen ripauksen vaikka maidon tai muun ravinnon seassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *